Richtlijnen voor het werken met plantmedicijnen


Psychedelische renaissance

Als wereld en samenleving bevinden wij ons te midden van een grote transitie.
Een belangrijke thema van deze tijd is de ‘’ psychedelic renaissance’. 
In de jaren ’60 en begin ’70 was er een grote opkomst met plantmedicijnen en het sjamanisme.
Tevens waren er veel belovende onderzoeken naar de potentiële bijdrage die deze middelen kunnen hebben als het gaat om het bevorderen van de mentale en geestelijke gezondheid. 
Echter werden alle onderzoeken gestopt toen vrijwel alle psychoactieve stoffen op de lijst van verboden middelen werden gezet wegens ‘the war on drugs campagne’’. 
Deze campagne is in werkelijkheid een oorlog op bewustzijn. Deze vorm van oorlogsvoering is direct te herleiden uit het feit dat als wij als volwassenen, geen soevereine beslissingen mogen nemen over wat we met ons eigen bewustzijn ervaren, inclusief de beslissing om verantwoord wijze oude en heilige visionaire planten te gebruiken, we ook niet kunnen beweren vrij te zijn in welke vorm dan ook. Meer over dit specifieke onderwerp kan je terugzien in een presentatie van Graham Hancock, auteur en archeoloog: Graham Hancock – The War on Consciousness BANNED TED TALK – YouTubeWat is een plantmedicijn

Plantmedicijnen stellen je in staat nieuwe vormen van bewustzijn te ervaren en is misschien wel het meest interessante in heel de geneeskunde. Het is tevens de oudste vorm van geneeskunde en is ontstaan uit het sjamanisme. Wat deze stoffen uniek maakt is dat je op betrouwbare wijze een unieke gemoedstoestand kunt ervaren waarin je visioenen kan zien en stemmen kan horen. Ook kan je tijdelijk lichaamsbewustzijn verliezen en een groter besef van bestaan ervaren.  Plantmedicijnen zijn met name interessant als het gaat om genezing omdat veel mensen ervaren dat deze planten zijn bezield.  In diverse literatuur wordt beschreven dat veel wereldreligies zijn ontstaan door het contact met deze psychoactieve planten.  Sinds duizenden jaren worden deze planten in een ceremoniële context geconsacreerd, zie ook: https://maindrian.nl/services/plant-medicijn-ceremonie/


De drie pijlers van elke ervaring met plantmedicijnen

Bij het innemen van een plantmedicijn spelen verschillende factoren een belangrijke rol als het gaat om de ervaring. De drie pijlers die belangrijk zijn voor elke ervaring zijn:

– Mindset
– Omgevingssetting
– De dosering

Het fundament van deze pijlers is de mindset; onze psychologische, fysieke en spirituele toestand, evenals onze intentie.  Het is zeer aan te bevelen om met veel respect de plantmedicijnen tegemoet te treden. Tijdens een plantmedicijn reis open je jezelf en kan het helpen om van te voren een affirmatie of een gebed uit te spreken. Als je merkt dat je het moeilijk krijgt tijdens een reis is het meest krachtige wat je kan doen gebruik te maken van je stem; de vibraties van je stem kunnen een hoop sturen! Je kunt ook altijd om hulp vragen aan begeleiders die wellicht fysiek aanwezig zijn.
Als dit er niet is of als aanvulling kun je ook gidsen of overleden dierbaren aanroepen; de grenzen tussen de materie en spirituele wereld is dunner door het plantmedicijn dat als een katalysator werkt.

                          Wij geven plantmedicijn ceremonies op heilige locaties zoals een sjamanistische yurt en kerken


De reis

Hoe goed je ook bent voorbereid, je moet tijdens je reis overal op voorbereid zijn, zeker bij hogere doseringen. Aangezien een groot deel van je mentale wereld uit gewoonte en onbewust bestaat, zul je misschien verbaasd zijn over wat er tijdens je reis naar boven komt. Onthoud ook dat een plantmedicijn ervaringen opmerkelijk gevarieerd zijn, zelfs binnen één sessie. Je kunt tijdens een enkele ervaring veel verschillende bewustzijns -staten binnenkomen en verlaten. En er is geen garantie dat hetzelfde medicijn in dezelfde dosis dezelfde effecten zal hebben van de ene sessie naar de andere.


De context en het innemen van een medicijnplant

Het bewustzijn is misschien wel het meest mysterieuze aspect in het bestaan.
Medicijnplanten geven ons de mogelijkheid om het bewustzijn te exploreren.
Het unieke aan deze vorm van bewustzijnsexploratie is dat het zeer therapeutisch kan werken mits de juiste context wordt geboden. Daarnaast stelt het je in staat om bewust te worden van bepaalde patronen waar je in normale bewustzijnstoestand moeilijk bij kan komen.  De mensheid heeft duizenden jaren lang een belangrijke symbiose gehad met de plantwereld, specifiek de medicijnplanten. Deze planten werden, en nu nog steeds, regelmatig geconsacreerd in een rituele setting en kan een transcendente ervaring teweegbrengen. Veel goden en religieuze tradities zijn in de menselijke cultuur tot leven gekomen dankzij deze ervaringen. Elke plant heeft specifieke kenmerken, uitwerking, context, omgeving en verbinding met een traditie.

Wil je het meeste uit een ervaring halen en optimaal werken met plantmedicijnen dan is het belangrijk dat je kiest voor een context die gebaseerd is op een sjamanistische traditie.  De sjamanen, ook wel de medicijnmannen en vrouwen genoemd, zijn ingewijd en hebben veel kennis over hoe te werken met deze planten. Daardoor minimaliseer je de gevaren op langer termijn omdat je aansluit bij een traditie die als draagvlak fungeert voor de ervaringen en integratie van het medicijn.
Deze context kent grote therapeutische voordelen, mits de begeleiding adequaat is en er een goede screening is gedaan alvorens de ceremonie start. Het consacreren van plantmedicijnen binnen een dergelijke context helpt om goed door de ervaring heen te komen en kan als een krachtige gids en richtingaanwijzer gelden op jouw pad. Iedere traditie werkt met specifieke spirits of spirituele krachten die via het plantmedicijn werkzaam worden en ons belangrijke lessen en steun kunnen verschaffen. Via deze manier log je als het ware in op een netwerk waarbij je verbonden bent met een groter niveau van bestaan.
Het werken met plantmedicijnen is een manier om jezelf te ontwikkelen doordat je het Goddelijke belichaamt dat in de natuur aanwezig is. De stoffen die in deze planten zitten worden ook wel entheogenen genoemd en betekend ‘’ afkomstig van de god in onszelf’. Veel leringen van mysteriescholen zijn afkomstig van entheogenen ervaringen en deze helpen ons om de symbiotische relatie met de natuur weer ter herstellen.

De caduceus symboliek van Eenheid, genezing, die bereikt wordt door de verzoening van de tegenpolen.