Hoe inheemse zonnewende-tradities Kerstmis kunnen hebben beïnvloed 

De kerstman is een paddo-sjamaan

Wist je dat deze archetypische sprookjespaddestoel zoals te zien op de afbeelding rechts onder misschien wel invloed heeft gehad op de moderne kersttradities? Sommige historici zijn ervan overtuigd dat het verhaal van de kerstman zijn oorsprong vindt in Siberische sjamanen die van huis tot huis gingen om gedroogde Amanita Muscaria-paddenstoelen te bezorgen.

Tot een paar honderd jaar geleden, zo gaat een verhaal, wachtten de inheemse Sami-bevolking van Lapland, een winterse regio in het noorden van Finland dicht bij naaldbossen, in hun huizen op de winterzonnewende om door sjamanen te worden bezocht. Deze sjamanen voerden genezingsrituelen uit met behulp van de hallucinogene paddenstoel Amanita muscaria, die zij als heilig beschouwden.

Zo heilig zelfs dat de sjamanen zich voor hun bezoek verkleedden als paddenstoelen. De sjamanen droegen grote rood-witte pakken en kwamen bij de voordeuren van huizen aan en probeerden binnen te komen; veel gezinnen waren echter ingesneeuwd en de genezers werden gedwongen door de schoorsteen te vallen. Ze zouden fungeren als kanalen tussen de geest en de menselijke wereld en gaven van introspectie brengen.

Om de toxiciteit van de Amanita muscaria vóór inname te verminderen, werd de paddenstoel uitgedroogd op de takken van de dennen. Een tweede methode was om ze in sokken te stoppen en over het vuur te spreiden, een beeld dat sterk lijkt op de kersttraditie om kerstlaarzen over schoorstenen te hangen.

**********************************************************************************

‘’ De rendieren schijnen ook een behoefte te hebben aan bewustzijnsverruiming en om de saaie winter door te komen houden ze er van om wat Amanitaatjes te smullen’’

‘’De paddenstoel groeit alleen aan de voet van de pijnbomen, als kleine rood-witte kerstcadeautjes’’

‘’ het rendier met de rode neus van Rudolf is de oorzaak van het begraven van zijn neus en het eten van de rode Amanita Muscarias ?’’


‘’ Inheemse bevolking staan veel dichter met de natuur in contact, door de Amanita te consacreren kan je het gevoel krijgen te vliegen, dit voelde de rendieren ook.’’

meer info kan je lezen op: https://headyvermont.com/2021/12/21/is-santa-a-shroom-shaman-how-indigenous-solstice-traditions-may-have-influenced-christmas/